Zeytinyağı denilince akla ne gelir, üretimi nasıldır, en çok nerelerde bulunur, ne tür faydaları bulunmaktadır. Öncelikle bu ve bunun gibi sorulara cevaplar arayarak zeytinyağı hakkında bilgi verebiliriz.
Zeytinyağı bilindiği üzere adından da anlaşılacağı gibi zeytinden üretilen sıvı bir yağdır. Peki zeytin nasıl yetişir ve en çok nerelerde bulunur.
Zeytin; Zeytin ağacının meyvesi olan özellikle yeşil ve siyah renkte çeşitleri olan, şekil olarak genelde yuvarlağı anımsatan, içerisinde büyük bir çekirdeği olan,çekirdeğin üzerindeki besleyici değeri yüksek olan kısmı tüketilen ama çekirdeğinin de bir çok faydası olduğu söylenen çok önemli bir besindir.
Zeytin bilindiği gibi bir ağaçtan elde edilir.Bu ağacın adı zeytin ağacıdır.Peki zeytin ağacı nasıl yetişir ve ne tür bir toprağı sever bunların üzerinde biraz duracak olursak. Zeytin ağacı genelde küçük fidanlardan Akdeniz iklimini seven topraklara ekilebilen ve suyu da çok seven çok özel bir ağaç çeşididir. Zeytin ağacı; fidan halinden büyüyünceye kadar iyi bakılması gerekir. Bakımı ve yetiştiriciliği o kadar da zahmet gerektirmez. Ama yine de Ziraat mühendisi kontrolü altında gerekli kontrolleri yapılarak yetiştirilmesi, hasadın bol olmasını sağlar. Genel de bir yıl ürünün maksimum seviyede olduğu, diğer yılda ise bu seviye daha da aşağılara indiği söylenmektedir. Ağacın büyümesi ve meyve vermeye başlamasıyla artık hasat mevsimi başlamış olur. Hasadı ise, şu şekilde olmaktadır. Zeytin ağacı çok olan yerlerde genelde zeytin toplayıcılar tarafından yani ağaç sahibinin getirdiği işçilerle, ağaca zarar vermeden, ağacın meyvesi toplanmaya çalışılır. Son yıllarda zeytin toplamayı kolaylaştırıcı aletler üretilmesiyle, artık daha rahat bir şekilde zeytin toplanması yapılabilmektedir. Bu toplanan ürün iki kısma ayrılır; bir yağlık olan kısım, birde sofralarda zeytin olarak kullanılacak kısımdır.
Aslında zeytinin iyisi de kötüsü de olmaz her türünden muntazam şekliyle fayda görülür. Özellikle; yağlık olan kısım, zeytin muaseresi denilen yerlere götürülerek, burada bir takım işlemlerden geçirilir. Buradan yağ elde etme işlemi başlar. Bu elde edilen yağ artık kullanılmaya hazırdır. Bu yağı insanlar, hem kendi sofralarında, hem de bu yağı satarak gelir elde ederler. Yağın elde edilmesiyle artık kısımlar ise bir çok şekilde değerlendirilebilir.
Gelelim diğer kısma bu kısım ise; kurmalık kısım yani insanlar tarafından evlerine götürülerek bir takım işlemlerle sofralarda yenecek hale getirilen kısımdır.Fazla artan kısmını da aynı şekilde talep eden alıcılara para karşılığında vererek onlardan da gelir elde ederler. Tabii bu kurmalık veya yağlık kısmında kendine göre çeşitleri vardır. Bunlar değişik adlarla isimlendirilir. En önemlileri ise Ege bölgesine hastır. Burada üretilen zeytin ve zeytinyağı her yönü ile ülke ekonomisine dolayısıyla ihracata büyük katkı sağlamaktadır.
Sonuç olarak; Zeytinyağı her yönüyle A dan Z ye saymakla bitiremeyeceğimiz bir çok faydalı yönü mevcuttur. Ama burada şunu da belirtmek gerekir ki; özellikle kozmetik sektöründe ve sağlıklı besin sektöründe çok önemli yere sahiptir.
Zeytinimle, zeytinyağımla ne kadar övünsem azdır. Azdır benim Zeytinim fakat kalitelidir. Azdır benim Zeytin Yağım fakat sağlıklıdır.
Haydi !!! Millet olarak, Devlet olarak; daha çok zeytin ağacı yetiştirmeye ve haddinden fazla zeytinyağı elde etme başarısına...
Bizler Tarımla, Çiftçilikle her daim gurur duyan çok Aziz bir Milletiz..
(kadirdeveci78@gmail.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder