Ülkemiz ve dünyada son yılların en önemli konularından biri de İş Sağlığı ve Güvenliğidir. Bu konu; üzerinde çok ama çok titizlikle durulması gereken bir özellik taşımasının yanında; İş yerlerinde Dikkatsizlik ve Tedbirsizlik sonucu iş kazalarının aşırı şekilde artması, ortaya çok kötü sonuçların çıkmasına neden olur.
Bir çok iş yeri İSG konusunda maalesef çok yetersiz kalmanın yanı sıra gereken tedbir ve önem yeterli düzeyde yapılamamaktadır. Bu nedenlerden dolayı; günümüzde İSG'nin anlam ve önemi çok ama çok artmıştır. Tüm iş yerlerinde hem can kaybı hemde büyük mal kayıplarının artmasını veya hiç olmamasını sağlamak için İSG'ye acilen önem vermek ve uygulamalar arasına sokmak gerekir.
Ülkemiz ve dünyada İSG üzerine çok önemli çalışmalar, araştırmalar, tezler, seminerler ve çalıştaylar yapılmakla birlikte, iş yerinde çalışanlara da sürekli eğitim ve seminer verilmesi oldukça artış göstermiştir. Bu konuda üniversitelerimiz üzerine düşen görevi son derece hassas bir şekilde yerine getirme başarısı sergileyerek İSG üzerine bir çok bölüm ve program açılmış açılmaya da devam etmektedir. Üniversiteler İSG üzerine bölüm bitiren öğrencilere belirli bir kariyer elde etmek için diploma vermenin neticesinde sınavla sertifika almaya hak kazanmış olurlar.
Bu sertifikalar A, B, C olarak adlandırılır. A sınıfı alınan sertifika; çok tehlikeli iş yerleri için geçerli olan bir sertifika olup gerekli şartları sağlayanlar bu sertifikayı almaya hak kazanırlar. Tabii bu A sınıfı sertifika en zor olanıdır. B sınıfı sertifikası ise tehlikeli iş yerleri için geçerli olmaktadır. C sınıfı sertifikası ise az tehlikeli yerlerde geçerli bir sertifikadır.Bu setifikaları alan uzmanlar değişik iş yerlerinde konumlarına göre işe başlarlar.
Devletinde son yıllarda bu konu üzerinde durması ile birlikte bu bölüme aşırı bir talep ortaya çıkmış olup, buna göre hemen hemen tüm iş yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanının çalışması veya çalıştırılması zorunlu hale gelmiştir. Böylelikle Üniversitelerde bu bölümlere ilgi aşırı derecede artmış hem üniversiteler hem de öğrenciler için büyük bir fırsat doğmuştur. Bu haliyle bir çok öğrenci bu bölümü tercih etmeye başlamıştır. Bu bölümü okuyan öğrencilerde; Eğer 2 Yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünü okuyorsa, ilk yılı 20 ikinci yılı da 20 olmak üzere toplam 40 iş günü staj yapmaktadır. Tabii bu stajlar üniversitelere göre değişiklik gösterebilir.
Sonuç olarak; İSG hem ülkemizde hem de dünyada çok acil önem verilmesi ve üzerinde çok durulması gereken mühim bir konudur. Tüm iş yerlerinin İSG için üstüne düşen görev ve sorumlulukları hiç geciktirmeden harfiyen yerine getirmesi ve uygulamaları arasına sokması gerek ve şarttır.
(kadirdeveci78@gmail.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder