KPSS; Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinir. Bu sınav merkezi bir sınav olup, sınavı ÖSYM yapar. Bu sınavın ortaya çıkış nedenleri arasında, Kamuya memur alımlarının daha düzenli ve sistemli hale getirilmesi yatmakta olup, merkezi bir şekilde yapılması, her türlü ayrıcalığa karşı alınmış bir tedbirdir. Torpil ve benzeri durumları ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bunda da başarılı olunmuştur.Bu sayede bir çok insan Devlet Kurumlarında en iyi yerlere gelme şansını elde etmiştir.
Bildiğimiz kadarı ile bu sınavın ilk çıkışı DMS olmuştur. Yani Devlet Memurları Sınavı olarak tahminen 1999 yılı başlamıştır. Daha sonra bugünkü halini almıştır. Yani KPSS adı verilmiştir. Ülkemizde her yıl milyonlarca insan bu KPSS sınavına girerek, kendilerine Devlet Kurumlarında bir ekmek kapısı açılsın diye uğraşmaktadırlar.
Bir insan düşünün ki; yıllarca ne emeklerle okumaya ve bir üniversiteyi bitirmek için çalışmış durmuş, üniversiteyi bitirirek, sonuçta, sıra bir işe girmeye gelmiştir. Bu iş, ister özel sektörde olsun, isterse kamu sektöründe, okuyan ve eğitim alan bir insanın en doğal hakkı olur.
Netice olarak, tüm şartları taşıyan bir insan için, KPSS sınavına girmek çok doğaldır. Peki KPSS için ne yapmalıdır. KPSS için öncelikle sıkı bir çalışma süreci gerekir. Maddi durumu varsa, özel ders veya dershaneye gitmesi, kendisi için iyi olacaktır. Günlük bir plan yaparak, öncelikle bol bol konu çalışıp, bunun üzerine çok sayıda soru çözmelidir. Arada bir kendini, sınavda gibi hissederek KPSS sınavında çıkabilecek türde, sınav soruları çözmelidir. Özellikle bazı dershane ve yayınevlerinin yaptığı deneme sınavlarını kaçırmamalı ve bu sınavları tıpkı sınavdaymış gibi hareket ederek, soruları dikkatle çözmelidir. En önemlisi de, muhakkak konuları çok ama çok tekrar etmelidir. Ettekrerü ahsen velevkena yüzseksan sözü hiç unutulmamalıdır. Sürekli tekrar,tekrar....
Peki KPSS sınavında başarılı olabilmek için, genellikle hangi yayınları kullanmamız gerekir. Bu soruya verilebilecek en güzel cevap ise; Toplumun genel görüşüne göre, özellikle Yargı, İhtiyaç, Karacan, Murat, Pegem, Uzmankariyer, Güvender, Yediiklim gibi, daha birçok yayınevinin KPSS için hazırlamış oldukları kitaplardan faydalanmalı ve bu yayınevlerinin yine hazırlamış oldukları, geçmiş yıllara ait sorulardan bol bol çözmelidir. Bu yayınevleri, ayrıca deneme sınavları da yapmakta olup, bu sınavları kaçırmamak gerekir. Burada isimlerini sayamadığımız firma veya yayınevleri de KPSS için çok önemli eserlere imza atmışlardır.
Her ne şart altında olursa olsun tabii ki çok değerli yayınevlerimiz her zaman olduğu gibi bugünde yarında olmaya muhakkak devam edecektir. Ve insanlara çok ama çok fayda sağlayacakları da kesindir. Hepsine her zaman saygılarımızı sunmaya devam etmeliyiz.
Burada ki en büyük amaç; insanların KPSS sınavını başarı ile kazanıp, Devlet Kurumlarında iyi bir yerlere gelebilmesidir. Bu amaca yardım edenlere ne mutlu.
Gelelim KPSS sınav çeşitlerine. KPSS sınavları Ortaöğretim, Önlisans ve Lisans olmak üzere gruplara ayrılır. Birde Öğretmen kadrolar için vardır. Öğretmen adayları; eğitim bilimleri için, ayrıca bir sınava daha girerler.
Burada A grubu kadrolar için olan sınava biraz daha dikkat çekmek gerekir. A grubu kadrolar, KPSS sınavını 3 bölümde tamamlarlar. İlk sınav tüm grupların girdiği, Cumartesi sabah olan sınavdır. İşte A grubu kadrolar için, ayrıca alanları için pazar günü sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki sınav daha vardır. Birde unutmamız gereken bir sınav da Cumartesi öğleden sonra yapılan Yabancı Dil sınavıdır. Bu sınavda da yabancı dil seviyemiz ölçülmeye çalışılmaktadır.
Bu sınavların yukarıda belirttiğimiz gibi, hepsi de ayrı ayrı sıkı bir çalışma gerektiren ve bol bol soru çözerek sonuca ulaşılan sınavlardır. Bu sınavlarda özellikle zamana da dikkat etmek gerekir. Özellikle Yabancı Dil sınavının zaman yönünden çok yetersiz olduğu malumdur. Ayrıca konuları çok iyi analiz edip, birçok kaynaktan faydalanılmaya çalışılmalı ve çok değişik türden sorular çözülmelidir. Değişik bakış açılarına göre olan sorular da incelenmeli ve ÖSYM'nin bakış açısının bu tarzda olduğu hiç bir zaman göz ardı edilmemelidir. ÖSYM ; hazırladığı sınav sorularında çok stratejik hareketler yaparak, ufak, ince ayrıntılara önem verip, adayın vermesi gereken cevabı küçük ayrıntı veya kelimelerde gizlediği de unutulmamalıdır. Yani soruyu okurken çok ince ayrıtıları göz ardı etmeden, dikkat kesilerek cevabı vermk en doğrusu olacaktır.
Sonuç olarak; KPSS sınavını kazanmak isteyen bir kişi öncelikle şu noktaları tam anlamıyla yerine getirmelidir. İlk olarak konuları çok ama çok iyi bilmeli, ayrıca konuları her yönüyle çok iyi analiz ederek araştırmalıdır. İkinci olarak; çok değişik tarzlarda bol bol sorular çözmeli, soru çözerken muhakkak zaman değerlendirmesi yapmaya çok önem vermeli , sınav esnasında konsantrasyonunu bozacak her türlü etkenden kesinlikle etkilenmemeli ve kendini her tür ortamda soru çözmeye alıştırmalıdır. Özellikle sağlığına, beslenmesine ve dinlenmesine çok ama çok büyük önem vermelidir. Sürekli psikolojik yönden kendini geliştirici, yani kişisel gelişim yönünde, kitap ve benzeri şeylerden oldukça çok faydalanmalıdır. Özellikle Psikolojik danışman veya rehber öğretmenlerinden destek almaya çalışmalıdır.
Son olarak; hayatta devamlı hedefi 12 den vurmaya odaklanmalıdır. Kendini her zaman pozitif olmaya adamalı ve ben bu işimi veya sınavı muhakkak kazanacağım demelidir.
Hayatımız olmuş bir sınav,
Gel sende bu sınavla uğraş,
Planlı, programlı doğru çalış,
Her zaman başarıya, zafere ulaş.
2014 Eylül ayında ( Tüm KPSS sınavları) sınava girecek olan tüm KPSS adaylarına canı gönülden başarılar dilerim . Durmadan bol bol soru çözmelerini özellikle tavsiye ederim. Hiç bir zaman geç değildir. Ne kadar çok çalışırsan karşılığını muhakkak alırsın. Lütfen hayatınızda çalışmayı hiç bir zaman bırakmayın. Başarılar......
Arkadaş! Eğer başarmak istiyorsan hiç durma! 3 şeyi unutma. Çalış, Çalış, Çalış......
(kadirdeveci78@gmail.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder