Kamu Yönetimi demek; Devleti tamamen kapsayan bir anlayış olup, Devlet yönetiminde çok büyük pay sahibi olmaktır. Yani Devlette hemen hemen her kademede, her aşama ve basamakta çok önemli görevler alabilmektir. Bu görev en üst düzeyden başlayıp en alt düzeye kadar iner.
Gerçekten de devlet düzeyinde bir yerlere gelebilmek ve kariyer sahibi olmak için de özellikle kamu Yönetimi bölümünü okumak gerekmektedir. Kamu Yönetimi okuyabilmek için öncelikle bir öğrenci; üniversite sınavına girerek, başarılı bir performans göstermek suretiyle, çok güzel bir puan alarak, istediği herhangi bir üniversiteyi veya Kamu Yönetimi Bölümünü tercih ederek, ÖSYM tarafından yerleştirmesi yapıldıktan sonra, artık Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi olma şerefine nail olur. Ancak bu bölüm İİBF çatısı altında bulunmaktadır. Bu bölümün dersleri ise Kamu Maliyesi, İdare Hukuku, Anayasa Hukuku, Bütçe, Borçlar Hukuku, Kamu Yönetimi, Siyaset Yönetimi gibi daha bir çok derslerdir. Bu dersleri hakkıyla öğrenen bir Kamu Yönetimi öğrencisi, artık bu bölümü bitirme şerefine ulaşır. Bu bölümü bitirebilen öğrenci ise; Eğer Kamuda işe girmek isterse KPSS adı altında bulunan ÖSYM'nin yapmış olduğu merkezi sınava girmesi gerekir. Bu sınava giren öğrenci ise; sınavda sorulan soruları çok güzel irdeleyerek tek tek cevaplandırmak suretiyle en yüksek puanı almaya çalışır. KPSS sınavını hakkıyla tamamlayan bir öğrenci aldığı en güzel puanla artık istediği yeri ve kurumu tercih etmeye başlar. Tercihini yaptıktan sonra ÖSYM bu öğrencinin atamasını yapar. Bu şekilde öğrenci; istediği bir Kamu Kurumunda memuriyet görevine başlamış olur. Birde bunların daha üst bölümleri vardır. Onlarda yine öğrenci KPSS den üst düzey bir puan alması ve bu şekliyle Kaymakamlık, Uzmanlık, Kamu Denetçiliği, Müfettişlik gibi üst düzey kurumların kendi iç yönetmeliklerine göre yapmış olduğu sınava girerler ve bu sınavdan da üst düzey bir puan alarak kurumların yaptığı sözlü sınava girerler. Sınav sonucuna göre atamalar gerçekleştirilir. Kamu Yönetimi mezunu bazı öğrenciler ise; İster kendi Üniversitesinde isterse başka üniversitelerde, akademik kariyer yapmaya veya buralarda öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi olarak görev alırlar. Kariyerini bu şekilde devam ettirir. Ancak üniversitede görev alabilmesi için öncelikle; ÖSYM'nin yapmış olduğu ALES sınavına girerek, bu sınavdan çok iyi bir puan alması ve üniversitenin Öğretim Elemanı veya Araştırma Görevlisi alım ilanını takip etmesi gerekir. Bu şekilde herhangi bir üniversite veya kendi bitirdiği üniversite öğretim elemanı alım ilanını yaptığı zaman hemen başvurusunu yaparak üniversitenin gerekli gördüğü evrakları hazırlar. Daha sonra üniversiteye veya hangi birime alım yapılacak ise oraya başvurusunu yapar. O birim ise belirli gün ve saatte alınacak bölüm için yazılı ve sözlü sınav yapar. Sınavlar sonucunda başvuru yapanların aldıkları puanlar ilan edilir. Bu puanlar ise en yüksekten aşağı doğru olur. Ve başvuranlar içinde en yüksek puanı alandan başlayarak bir alım işlemi yapılır. Bu şekilde Üniversitedeki görevi başlamış olur.
Sonuç olarak; Kamu Yönetimi Bölümü gerçekten gençler ve yeni yetişmekte olan tüm öğrenciler için oldukça revaçta olan bir bölümdür. Devlette bir yerlere gelebilmek kademe veya derece almak isteyenlerin muhakkak tercih etmesi gereken bir bölümdür. Çünkü bu bölümü bitirenler kamuda aklınıza gelebilecek tüm birimlerde en alt kademeden tutun da en üst kademeye kadar çalışabileceklerdir.
Ne mutlu Devleti ve Milleti için çalışanlara....
(kadirdeveci78@gmail.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder