29 Eylül 2014 Pazartesi

İİBF MEZUNU OLMAK VE GELECEK İÇİN MÜCADELE ETMEK





İİBF mezunu olmak öyle herkese nasip olmaz. Kim olursa olsun İnsan gerçekten de bitirdiği bölümün kıymetini çok iyi bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Ülkemizde son yıllarda yetişmiş İİBF mezunu, çok değerli akademisyenler ( Öğretim üyesi, Öğretim görevlisi, Araştırma görevlisi vs.)  hem devlet hem de özel sektörde çok iyi yerlere gelmiştir. Bu durum gerçekten takdire şayandır. Peki İİBF dendiğinde bir insanın aklına neler gelmektedir. Bu durumu en güzel şekilde irdelemek gerekmektedir. 

Öncelikle; İktisat bölümünden başlamak daha isabetli olacaktır. İktisat yani ekonomi dendiğinde aklımıza ne gelmektedir. İktisat demek ekonomi demektir. Ekonomi de kendi içinde çeşitli bölümlere ayrılır. İktisat veya ekonomi sayısal temellere dayanır. Yani Matematik kökenlidir. Matematik bilgisi zayıf olan birisi, İktisat bölümünü okumakta zorlanabilir. Onun için öncelikle matematik yönünden kendini geliştirmiş olanlar iktisat bölümünü okumakta zorlanmaz. Çünkü bu bölüm matematik içerikli olduğundan, sayısal yönü zayıf olanlar için bu bölümü bitirmek zor olur. Bazı üniversiteler İktisat bölümlerini İngilizce olarak okuturlar. Yani burada İktisat okumak isteyenlerin İngilizce bilgisi de olması gereklidir. İktisat bölümü incelendiğinde aslında her vatandaşın bilmesi gereken çok önemli konuları ve bilgileri ihtiva eder. Bu bilgileri öğrenmek aslında çok ama çok keyif vericidir. O kadar muhteşem bir bölümdür ki gerçekten insan okumaya veya uygulamaya doyamaz. 

Diğer bir bölüm ise İşletme bölümüdür. Bu bölüm genel de özel sektöre yönelik olup, bölümü bitirmek çok da zor değildir. Bu bölümü bitirenler özellikle, kendilerini çok iyi yetiştirmeleri gerekir. Aslında bu durum tüm bölümler içinde geçerlidir. Ama bu bölümde özellikle İngilizce veya birçok dili öğrenmeyi gerekli kılmaktadır. Bunun yanında yöneticilik ve liderlik özelliklerini çok iyi geliştirmeleri gereklidir. Özellikle İnternet dünyasını, gelişim ve ilerleme yönünü artı  olarak sürekli yenileme (inovasyon) açısından kendini yetiştirmeye devam edecek. Yani daima modernleşme içerisinde olmalıdır. Teknolojik gelişmeleri sürekli hiç vakit kaybetmeden takip etmelidir. 

Diğer bir bölüm ise Kamu Yönetimidir. Bu bölüm ise genelde kamuya yönelik olup, bölümü bitirenler özellikle Kaymakam, Vali, Belediye Başkanı, Uzman, Şef, Müdür, Memur vs. birçok devlet kurumundaki bürokratik yapının oluşumuna önemli katkıda bulunur. Bu bölümü bitirenler Öğretmen olarak da atanabilirler. Yani Yerel Yönetimler öğretmeni olabilirler. Ama bilindiği kadar atama olayı çok sınırlı olmaktadır.   

Bu bölümün daha birçok avantajı vardır. İçerisinde çok çeşitli bölüm olmakla birlikte, bir İİBF mezunu akademik kariyerde rahatlıkla yapabilir. Üniversitelerde Öğretim Görevlisi, Okutman vs. daha birçok alanda görev yapabilirler. Kendilerini yetiştirdikleri sürece en iyi yerler onlarındır. 

Bu bölümün mezunları kendi aralarında iş birliği içinde de olabilirler. Böylelikle hem güçlü olurlar, hem de seslerini daha yüksek şekilde çıkartabilirler. Böylelikle İİBF mezunları Türkiye de örgütlü bir hale gelerek, her alanda söz sahibi oldukları gibi, kendilerini de her zaman en iyi ve en güzel şekilde ifade eder. 

Ne mutlu !! İİBF okuyup da bu güzel bölümlerden mezun olabilenlere ve darısı da bu bölümde okumak isteyen tüm gençlerimize, yeni nesillere.. Haydi!! Durma artık, her zaman daha ileri, daima ileri, hızla ileri... 

(kadirdeveci78@gmail.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

KELEBEK