Türkiye de son yıllarda Üniversitelerin sayısında aşırı bir artış görülmüştür. Bu artışla birlikte buralarda çalışması gereken insan sayısı da bu duruma paralellik göstermiştir.
Bilindiği üzere üniversiteler Cumhurbaşkanın atamış olduğu bir Rektör tarafından yönetilmekle birlikte iki rektör yardımcısı, birde özellikle İdari personelin başı olarak da Genel Sekreter rektöre eşlik etmektedir.
Burada özellikle Rektörün durumuna değinmek gerekirse Rektör; Öncelikle Üniversitede çalışan öğretim görevlileri tarafından belirli gün ve saatte yapılan bir seçimle belirlenmeye çalışır ve seçim sonucunda en yüksek oyu alan kişi veya kişilerin isimleri Cumhurbaşkanına sunulur. Cumhurbaşkanı bu sunulan isimler arasından birisini bu makama atar.
Rektör; 4 yıllık süre ile atandığı üniversitenin başında görevine devam eder. Bu makamda bulunduğu sürece üniversiteyi her yönü ile yönetmeye ve onu hem yurt içinde, hem de yurt dışında temsil etmeye çalışır. Rektör yerinde olmadığı zaman yerine Rektör yardımcısı vekalet eder.
Üniversitede iç işleyişi Genel Sekreter Koordine eder. Genel Sekreterin altında ise Daire Başkanlıkları ve bunların altında da Şube Müdürlükleri yer almaktadır. Personel ile ile ilgili iş ve işlemler Personel Daire Başkanlığı tarafından yürütülür. Öğrenci ile ilgili iş ve işlemler ise Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Üniversitenin idari işleri ile ilgilenen birimi ise İdari Ve Mali İşler Daire Başkanlığıdır. Sağlık ve Spor İşleri ile ilgili Birimi ise Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığıdır. Öğrencilerle ilgili her türlü iş ve işlemler için ise Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı görevli birimdir.
Sonuç olarak ; Üniversitelerimiz bizlerin ve milletimizin ilim, irfan ve bilim yuvalarıdır. Buraların her daim daha çok gelişmesi İnnovation'a özellikle çok önem vererek AR-GE (Araştırma - Geliştirme) iş ve işlemlerini veya çalışmalarını her gün, her daim üzerine koyarak artırmaları acil gerekliliktir. Böylesi güzel müstesna bilim yuvalarını siyasi işlere malzeme etmeden, bilimin ve fennin ışığında doğru istikamet üzerine ilerletmeye çalışmak sevk ve idarede herhangi bir yanlışlığa, zafiyete veya çarpıklığa kesinlikle düşmeden hareket etmelidir.
Efendim eğer bilimin, fennin, bilginin efendisi olmak için, o zaman ne yapmalıdır ? Her zaman üzerine koyarak çok ama çok çalışmak gerekir.
(kadirdeveci78@gmail.com)